Guanyador V edició

Catalunya Ràdio

Al llarg de més de 35 anys, Catalunya Ràdio ha creat un imaginari radiofònic propi, àmpliament compartit per centenars de milers d'oients diaris i ha creat un llenguatge en català per a les retransmissions de futbol. 

Nominats 2018

Cinemes Texas

Unes valuoses sales de cinema a Barcelona i València on els espectadors poden gaudir amb normalitat de pel·lícules en llengua catalana. 

més informació

Escola La Masia

L'escola cooperativa de l'Horta Nord (València), fundada el 1968, porta cinquanta anys de compromís educatiu amb la llengua catalana.

més informació

Catalunya Ràdio

L'emissora pública és exemple de professionalitat, una ràdio amb vocació de servei públic que ha estat clau per a normalitzar la llengua catalana.

més informació

II Premi Especial del Jurat

Josep Ruaix i Vinyet

El jurat dels Premis Martí Gasull i Roig ha acordat atorgar el segon Premi Especial al sacerdot, gramàtic i escriptor Josep Ruaix i Vinyet  per contribuir a l'ensenyament del català durant el franquisme. Per unanimitat, el jurat ha valorat com a mèrits per a donar-li aquest guardó la seva llarga trajectòria de fidelitat a la llengua, amb actuacions en el camp gramatical, de la correcció, la traducció, la supervisió i l'estudi lingüístic. Algunes d'aquestes es concreten, per exemple, en el manual El català en fitxes (1968), conegut popularment com les "fitxes Ruaix", un material que va permetre l'ensenyament del català durant el franquisme.