El guardó

Joaquim Capdevila (Barcelona, 1944)

Prestigiós orfebre i joier català. Reconegut internacionalment, ha estat convidat a participar en les exposicions de joiera contemporània més significatives del segle XX a Europa, Amèrica, Austràlia i Japó, i ha obtingut nombrosos premis. La seva obra es troba recollida en museus d’arreu d’Europa.

Incondicional defensor de la llengua i la cultura catalana, amb la qual ha col·laborat professionalment duent a terme un gran nombre de distincions, entre les quals destaquem: la Creu de Sant Jordi, la Medalla d’Or de la Generalitat de Catalunya, els Premis Nacionals de Cultura, la Medalla del Parlament de Catalunya, el Premi Serra d’Or, el Premi de l’Institut de les Lletres Catalanes, el de l’Institut d’Estudis Catalans i el de la Universitat de Girona, els Premis Maria Canals, la Medalla del Gran Teatre del Liceu, la Medalla del Palau de la Música i de L’Orfeó Català, el Premi a la Qualitat Docent Universitària, la Distinció Jaume Vicens Vives...

Fotografia de l'escultor del premi, Joaquim Capdevila

Premis Martí Gasull i Roig

La Plataforma per la Llengua agraeix a Joaquim Capdevila que ideés els guardons del Premi Martí Gasull i Roig i del Premi Especial del Jurat Martí Gasull i Roig, que són la mateixa escultura inspirada i dedicada a la memòria del fundador i ànima de l'ONG del català.

El material principal utilitzat és el ferro, com a símbol de força i resistència.

L’escultura, la formen dotze franges verticals, paral·leles i esglaonades, que representen tant l’alta muntanya com les dures dificultats del dia a dia. En cada una d’aquestes franges hi ha una lletra del seu nom, calada.

Són calades (per tant, no materials) en referència a la presència del seu esperit, que continua viu entre nosaltres.

En la franja més alta, un estel d’argent brillant en record d’en Martí, que ens il·lumina des de la immensitat de l’univers , a la vegada que ens esperona a continuar treballant per la llibertat de Catalunya.

La base és de fusta natural sense polir, lleugerament elevada, clara referència a l’austeritat i, alhora, s’inspira en la idea de la Plataforma per la Llengua.

Guardó del Premi Martí Gasull i Roig i Premi Especial del Jurat Martí Gasull i Roig

Guardó del Premi Martí Gasull i Roig i Premi Especial del Jurat Martí Gasull i Roig