Martí Gasull i Roig

Martí Gasull i Roig (Barcelona, 2 d’abril de 1969 - Manāslu, Nepal, 23 de setembre de 2012) va ser un activista per la llengua catalana i un dels fundadors i principal impulsor de la Plataforma per la Llengua, que es va fundar el 1993. Nascut a Gràcia, es va llicenciar en Filologia Clàssica i en Filosofia i va obtenir un postgrau en Direcció d'Empreses; a més va participar activament en el moviment excursionista des de la Unió Excursionista de Catalunya.

En la seva vessant activista, el 21 de febrer de 1991, juntament amb un grup de joves de la Coral Sinera dels Lluïsos de Gràcia, va crear el Col·lectiu l’Esbarzer, entitat en favor de la llengua i la cultura catalanes que va ser l’embrió de la Plataforma per la Llengua. Durant gairebé 19 anys va ser l’ànima ideològica i de dinamització de l’entitat i una de les seves cares més visibles, un període en el qual l’entitat es va professionalitzar, va fer un salt endavant en projecció i creixement i va reinventar els seus discursos. Una de les revolucions estratègiques i ideològiques profundes d’aquesta etapa va ser el concepte del català com a punt de trobada i llengua comuna aglutinadora de la nova immigració. Com a director adjunt de l’entitat, també va desenvolupar i coordinar campanyes de promoció del català en diversos àmbits com l’ensenyament, el món socioeconòmic, les administracions o el cinema.

En l’àmbit muntanyenc, la seva altra gran passió, des dels set anys va ser soci de la UEC de Gràcia, on va acabar integrant-se també en diverses juntes directives. Els anys 1991 i 1992 va fer els primers quatre mils als Alps, i a partir d’aquí va començar un seguit d’expedicions que el va portar a alguns dels principals cims de tot el món. A partir de 2004 es marca l’objectiu d’assolir un vuit mil, amb diversos intents, fins a la tràgica allau que va acabar amb la seva vida i la de 10 muntanyencs més al Manāslu, la vuitena muntanya més alta del món.

Des de la seva mort, Martí Gasull i Roig ha rebut nombrosos reconeixements a títol pòstum, com la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya, la Medalla d'Or al Mèrit Cultural de l’Ajuntament de Barcelona o el Premi Aina Moll i Marquès, que atorga l’Obra Cultural Balear, entre d’altres. El 15 de gener de 2013 la Plataforma per la Llengua va homenatjar-lo en un acte a la Sala Gran del Teatre Nacional de Catalunya.

Del seu exemple, en neix el Premi Martí Gasull i Roig, per tal que la seva tasca serveixi per inspirar, i també reconèixer, a totes aquelles persones i entitats que treballen a favor de la llengua catalana.