Per què aquests premis?

Els premis “Martí Gasull i Roig a l’exemplaritat en defensa de la llengua” tenen per objectiu fer que l’exemple de la tasca de Martí Gasull i Roig serveixi per inspirar, i també reconèixer, a totes aquelles persones i entitats que treballen a favor de la llengua catalana.

El gener del 2013 se'n va anunciar la convocatòria, per tal de recordar els valors que van guiar en Martí i alhora reconèixer aquelles persones i entitats que treballen a favor de la llengua. Al Premi inicial, s'hi va sumar, a la 4a edició, un Premi Especial del Jurat.

Així, actualment, els premis tenen dues modalitats: el Premi Martí Gasull i Roig i el Premi Especial del Jurat Martí Gasull i Roig. El primer s'atorga per votació popular a una persona física o jurídica que per l'exemplaritat de la seva tasca en defensa de la llengua catalana hagi contribuït de manera notable a la millora de la situació de la llengua en l'àmbit lingüístic català; el segon és honorífic i el concedeix un jurat a persones que s'hagin distingit per la seva trajectòria.

Durant pràcticament 20 anys en Martí va impulsar la Plataforma per la Llengua, hi va treballar de manera contínua, incansable, tenaç, exigent i entusiasta no només per desvetllar consciències a favor de la llengua, sinó també per transformar la situació i fer-la avançar, tot afavorint els canvis lingüístics. Compartia una visió moderna de com cal tractar cada sector de la societat per ajudar-los a normalitzar la llengua catalana. Va fer una gran tasca en defensa del català com a llengua de cohesió social i com a llengua comuna.