Per què aquests premis?

Els premis “Martí Gasull i Roig a l’exemplaritat en defensa de la llengua” tenen per objectiu fer que l’exemple de la tasca de Martí Gasull i Roig serveixi per inspirar, i també reconèixer, a totes aquelles persones i entitats que treballen a favor de la llengua catalana.

Els premis Martí Gasull i Roig sorgeixen al 2013 i actualment tenen tres modalitats: el Premi Martí Gasull i Roig, el Premi Especial del Jurat Martí Gasull i Roig i el Premi Martí Gasull i Roig a la innovació.

El Premi Martí Gasull i Roig de l'any el concedeix la Plataforma per la Llengua a la persona o entitat que per la seva trajectòria reuneixi els requisits objecte d'aquest premi. Tothom qui ho vulgui pot proposar possibles candidats al premi, el jurat n'acaba triant tres i finalment el guanyador és triat per votació popular. El premi consisteix en un guardó i una dotació econòmica.

El Premi Especial del Jurat Martí Gasull i Roig és honorífic i es concedeix a persones físiques que, a criteri del jurat, s'hagin distingit per alguna actuació especial en defensa de la llengua catalana o bé tinguin una trajectòria acreditada. El premi consisteix en un guardó.

El Premi Martí Gasull i Roig a la innovació es lliura a projectes transformadors que suposin un revulsiu per a la llengua catalana en el context actual. El guanyador, triat per un jurat específic, obté un guardó i una dotació econòmica.

Durant pràcticament 20 anys en Martí va impulsar Plataforma per la Llengua, hi va treballar de manera contínua, incansable, tenaç, exigent i entusiasta no només per desvetllar consciències a favor de la llengua, sinó també per transformar la situació i fer-la avançar, tot afavorint els canvis lingüístics. Compartia una visió moderna de com cal tractar cada sector de la societat per ajudar-los a normalitzar la llengua catalana. Va fer una gran tasca en defensa del català com a llengua de cohesió social i com a llengua comuna.