Nominats 2014

Joan-Carles Martí i Casanova

Joan-Carles Martí i Casanova és un activista cabdal per a la llengua catalana de les comarques de l'Extrem Sud del País Valencià, on des de fa anys (des de 1973 ja amb només 15 anys) du a terme una activitat intensa de defensa de la nostra llengua. Fa una tasca perseverant en un dels indrets on la presència del català està més amenaçada. La seva lluita ha tingut a més una visió aglutinadora, sense renúncies ni dubtes terminològics pel que fa a la unitat de la llengua catalana. Ha denunciat des d'aquest punt de vista el secessionisme i el sucursalisme lingüístic.

Professor nocturn de català per a adults des dels 18 anys, organitzador, a Elx, d'esdeveniments culturals de gran importància per a la llengua catalana, ha estat un divulgador excepcional de la realitat lingüística i cultural del Vinalopó i Guardamar, especialista en les parles catalanes més meridionals, president fundador d'associacions com ara El Tempir (que enguany ha fet 20 anys) o animador de la creació del Casal Jaume I a Elx, sociolingüista, poeta i novel·lista, arrelat a la seva comarca.

El filòleg i professor d'Elx Jeroni Soler va dir d'ell: "La passió per la llengua la té present durant les 24 hores de cada dia. És, com no pot ser d'una altra manera, un patriota íntegre (entregue, com diem a Elx, el nostre estimat migjorn)."

Joan-Carles Martí i Casanova

Altres nominats

Assemblea de Docents de les Illes Balears

Plataforma que ha mobilitzat la ciutadania de les Illes contra les mesures del Govern Bauzá per acabar amb l'escola en català.

més informació

Viquipèdia en català

Amb més de 400.000 articles publicats, la tercera versió idiomàtica de la Wikipedia en ser creada ha estès el català a la xarxa.

més informació