Nominats 2014

Assemblea de Docents de les Illes Balears

L'Assemblea de Docents de les Illes Balears és una entitat creada a principis de 2013 en defensa d'una escola pública en català i, en concret, contra les mesures imposades pel Govern de les Illes, encapçalat pel seu president, José Ramon Bauzá, del Partit Popular, per relegar la llengua catalana en aquest àmbit.

De manera democràtica i pacífica, aquesta plataforma ha plantat cara a l'abús de poder d'un govern que menysprea l'escola pública i la llengua catalana. A més, ha sabut transmetre als pares i mares dels alumnes i a tota la societat illenca els motius del seu clam de manera transparent, un fet que ha propiciat l'adhesió majoritària a la seva lluita, no només de la ciutadania de l'arxipèlag sinó també de la resta dels Països Catalans.

Des del passat 16 de setembre de 2013, els docents es van constituir en una vaga indefinida que va ser seguida per més del 92% de mestres i que va durar, en primera instància, tres setmanes. A banda, els docents han protagonitzat accions massives al carrer: la culminació del moviment és la impressionant manifestació del 29 de setembre de 2013, amb més de 100.000 persones a Mallorca, 10.000 a Menorca, 10.000 a Eivissa i 500 a Formentera, la més important de la història de Balears. Aquell dia va sortir al carrer un 12% de la població de les Illes, en suport a les reivindicacions dels docents.

Assemblea de Docents de les Illes Balears

Altres nominats

Viquipèdia en català

Amb més de 400.000 articles publicats, la tercera versió idiomàtica de la Wikipedia en ser creada ha estès el català a la xarxa.

més informació

Joan-Carles Martí i Casanova

Activista cabdal pel català a les comarques de l'Extrem Sud del País Valencià i fundador d'associacions com El Tempir d'Elx.

més informació