Nominats 2015

Albert Jané i Riera

Albert Jané i Riera (Barcelona, 1930) és escriptor, gramàtic i traductor. Cursà estudis mercantils però ha centrat la seva vida en l'estudi i l'ensenyament de la llengua catalana. Ha fet classes de català per a adults i ha publicat diversos volums de qüestions lingüístiques com també de rondalles i contes populars.

Ha estat redactor (1963-1979) i director (1979-1997) de la revista Cavall Fort, que va ser fundada el 1961 i que tingué en Josep Tremoleda, un dels seus fundadors, el primer director fins el 1979. Actualment Mercè Canela n'és la directora. Cavall Fort és una revista referent en la dinamització de la literatura infantil i juvenil en català des de la dècada dels seixanta. En aquest àmbit, Jané ha estat traductor de còmics tan populars com Els Barrufets, ha fet adaptacions de contes com El soldat de plom i La Caputxeta vermella i ha impulsat també l'existència de pel·lícules infantils en llengua catalana.

La seva trajectòria ha estat reconeguda, entre d'altres, amb la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya (1990), el Premi Nacional de Periodisme Escrit (1997) i el Premi Pompeu Fabra a la projecció de la llengua catalana (2010).

Actualment és soci d'honor de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana i membre de la Secció Filològica de l'Institut d'Estudis Catalans.

Informació extesa

Albert Jané i Riera

Altres nominats

Cerveses Moritz

Marca de cervesa de Barcelona amb el català com a valor afegit, és exemple de bones pràctiques en la introducció de la llengua catalana a l'àmbit socioeconòmic.

més informació

Escola Valenciana

Entitat que des de fa trenta anys treballa per la normalització lingüística al País Valencià, incidint especialment en el sistema educatiu valencià.  

més informació